Företagets historik

 

1981 startade Hans Karlsson firman H Karlsson Klensmide i Varv utanför Motala. 

Tillverkningen var från första början hantverksmässig och inriktad på verktyg för träskärning.  Det var traditionellt smide med fokus på funktion och kvalitet. Samarbete med kunder har genom åren hjälpt oss att utforma verktygen så att de blir hållbara och fungerar på bästa möjliga sätt.

1983 tog vi fram en egen serie fiolbyggarjärn.

Senare gjorde vi även en serie bildhuggar/slöjdverktyg i egen design. Dessa verktyg har utgjort basen i vår tillverkning sedan dess. De har hela tiden utvecklats och förfinats.

1987 började Hans bror Mats i företaget. 

Samtidigt började vi tillverka stans- och perforerknivar för tryckerier och förpackningsindustri. 1990 ombildades företaget till aktiebolag. 

Hans hustru Carina började i firman för att sköta slipning, skaftning och pappersarbete.

 

1994 utökades sortimentet.

Detta pga att vi tackade ja till att överta tillverkningen av bildhuggerijärn från Bröderna Svensson i Vaggeryd. Gustav och Ivar Svensson startade tillverkningen i början av 1930 talet och Gustav ville nu, 84 år gammal, lämna över till oss. Det handlar om verktyg med mycket gott kvalitetsrykte. Tillverkningen sker med samma metoder som på 1930-talet. Den äldsta maskinen från omkring 1914 används fortfarande!

 

1997 flyttades verksamheten från den gamla gårdssmedjan i Varv till den anrika stadsdelen Motala Verkstad i Motala nära Göta kanal. 

I byggnaden,som tidigare varit en charkuterifabrik, finns nu smedjan med två härdar, snickeri för skafttillverkning, en butik med ett "provrum" där många av våra omkring 800 verktyg kan ses och provas. 

2019 togs verksamheten över av Hans och Carinas söner Johan och Andreas

Verksamheten drivs vidare i samma anda som tidigare. Vi är nu 4 stycken som jobbar heltid med tillverkning av verktyg.

 

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen